Alleen voor vrijwillegers van plusbus Doesburg

Berichten

Contact

De Linie 4, 6982 AZ Doesburg

De Plusbus in Doesburg bestaat exact 30 jaar

Persbericht de Gelderlander door  Pim Roelofs 14-10-21, 14:51

De Plusbus in Doesburg bestaat exact 30 jaar en krijgt een verrassend ‘cadeau’: een piepjonge chauffeur (21) meldt zich aan. ,,Nog niet eerder meegemaakt.”

Een oproep in het huis-aan-huisblad: ‘De Plusbus in Doesburg zoekt chauffeurs’. Met dat berichtje probeert de stichting Aangepast Vervoer Doesburg en Omstreken, zoals de Plusbus officieel heet, nieuwe vrijwilligers te vinden.

De groep chauffeurs is op leeftijd en nieuw bloed is meer dan welkom. Soms meldt zich een zestigplusser aan, soms blijft een reactie uit. Hoe anders is dat dit jaar.

Jesse geeft hoop

Jesse de Hoop (21) uit Doesburg wil iets betekenen voor zijn stadgenoten op leeftijd en reageerde op de advertentie van de Plusbus, die 55-plussers op afspraak in een straal van 15 kilometer rond de Hanzestad van a naar b brengt en weer terug. De Hoop kon direct langskomen en viel in de smaak. ,,Ik doe graag iets extra’s”, zegt hij.

Ik ken al best veel passagiers, maar als ik iemand voor het eerst rijd dan zie je de verbazing in de ogen. Snap ik, de andere chauffeurs zijn vaak een stuk ouder verteld Jesse de Hoop.

Inmiddels zit De Hoop alweer een half jaartje achter het stuur van de Plusbus. Hij rijdt vooral op zaterdag. Doordeweeks is hij druk met zijn studie aan de pabo.

,,Ik ken al best veel passagiers, maar als ik iemand voor het eerst rijd, dan zie je de verbazing in de ogen. Snap ik, de andere chauffeurs zijn vaak een stuk ouder. Je krijgt heel andere gesprekken. Laatst sprak een vrouw over haar kleinkinderen. Die waren van mijn leeftijd.”

Ook een eigen auto

,,Jesse is misschien wel de jongste Plusbus-chauffeur van Nederland. Wij zijn heel blij met hem”, vertelt Theo van Leeuwen, voorzitter van de Plusbus in Doesburg. Bang dat de jonge chauffeur brokken maakt, is de preses niet. De Hoop haalde in 2017 zijn theorie- en rijexamen in een keer.

,,Ik rij voorzichtig”, zegt De Hoop, die de eerste paar ritten iemand meekreeg in de bus om te kijken of het goed ging. ,,Inmiddels heb ik best wat rijervaring, ondanks mijn jonge leeftijd. Sinds januari heb ik ook een eigen auto”, vult hij aan.

De Plusbus in Doesburg is 30 jaar geleden ontstaan uit een initiatief van de Ouderenraad en de Gehandicaptenraad in de Hanzestad. Zij constateerden dat kwetsbare ouderen vaak thuis bleven. Dit omdat reizen voor hen te duur werd of te veel gedoe opleverde. ,,Terwijl erop uitgaan juist zo leuk kan zijn. Mensen die alleen thuis zitten vereenzamen”, vertelt voorzitter Van Leeuwen.

Inmiddels heb ik best wat rijerva­ring, zegt Jesse de Hoop, ondanks mijn jonge leeftijd. Sinds januari heb ik ook een eigen auto.

Paar euro

De Plusbus brengt 55-plussers voor een paar euro van deur tot deur en ook rolstoelgebruikers kunnen mee. Mensen die slecht ter been zijn worden door de chauffeur geholpen bij het in- en uitstappen. De bus rijdt in een straal van 15 kilometer om Doesburg en mensen kunnen mee voor een bezoek aan bijvoorbeeld de kapper, zwembad, familie of huisarts.

De langst zittende actieve vrijwilliger is Gerdien Besselink. Zij is inmiddels ruim 29 jaar vrijwilliger bij de Plusbus. De kans dat een andere vrijwilliger in de buurt komt, is klein. ,,Maar zeg nooit nooit. Ik heb mijn leeftijd mee”, grapt De Hoop.

STICHTING AANGEPAST VERVOER PLUSBUS DOESBURG E.O.

Infomatie

KvK stichtingsnummer:  41051341

BTW/RSINnummer: NL801631282B01

Bankrekeningnummer:  NL 58 RABO 0137 5709 10

Adres

Hoed Computer Hulp & Webdesign